Stay Home

Forskerne ved Stay Home undersøger, hvad der sker med hjemmet som et fysisk, digitaliseret, socialt og eksistentielt fundament under coronakrisen - og bagefter.

Borgerperspektiv

Ung i sabbatår: ”Der har ligesom været fokus på noget større, end hvad jeg selv skal”

af Emma Klakk Christensen 27. august 2021
Mille er 23 år, har sabbatår og bor alene i en lejlighed på Islands Brygge i København. Hendes boligsituation giver hende mulighed for at være alene, lige når hun har lyst. Dog har hun ikke kunne invitere nogen hjem, der kunne distrahere eller opmuntre hende, hvis humøret var skidt i en coronatid, hvor det var frarådet at mødes indendørs. Men i denne tid, har Mille sat nogle af sine egne behov og drømme lidt på pause, da coronakrisen har forlangt at visse oplevelser blev udskudt.
Under corona har mange mødtes udendørs og ikke i hjemmet. Privatfoto fra Mille af Islands Brygge.

 

BORGERPERSPEKTIV: På STAY HOME forsker vi i hjemmet, som er noget, alle har et forhold til eller erfaringer med. I en række interviews taler vi med borgere rundt omkring i landet om deres oplevelser i hjemmet under coronakrisen. Kom med indenfor og oplev forskellige hjem fra et borgerperspektiv.

De foregående to borgerinterviews har jeg foretaget over Zoom eller telefon, dels fordi jeg ikke har boet i samme by som de to interviewpersoner, dels fordi Corona-smitten var på et niveau, der ikke gjorde det forsvarligt at mødes ansigt til ansigt, når det var muligt at klare interviewet digitalt.

Denne gang befinder jeg mig i samme by som Mille. Hun bor også i København. Samtidig er coronarestriktionerne blevet lempet, og det er mere acceptabelt at mødes fysisk igen. Dog har den lange periode med Zoom-møder givet mig en vane for at tage møder digitalt og samtidig vist, hvor fleksibelt og overskueligt Zoom kan gøre et møde. Mille kommer lige fra arbejde en torsdag aften, så vi kan mødes på Zoom til en halv times snak, inden jeg får gæster hjemme hos mig selv. Det må siges at være fleksibelt og effektivt. Jeg tænker, at nogle møder i fremtiden vil forblive digitale, da vi har oplevet, fordelene – om end også ulemperne – ved det fleksible digitale møde.

Mille sidder hjemme hos sig selv på Islands Brygge, jeg sidder på Frederiksberg. Vi går i gang:

Kan du fortælle lidt om dig selv, og hvad du har lavet under corona?

”Ja, jeg er 23 år. Jeg bor på Islands Brygge alene nu, og under corona har jeg faktisk boet tre forskellige steder. I starten boede jeg på Amager sammen med min ekskæreste og to andre, så flyttede jeg til Østerbro med min ekskæreste, og efter vi slog op, boede jeg der alene i tre måneder, og så har jeg boet alene her på Islands Brygge i et halvt år. Så jeg har både prøvet at bo med nogen og alene her under corona.

I starten af corona arbejdede jeg som pædagogmedhjælper og tjener. Efter jeg er flyttet til Islands Brygge, er jeg startet på en dagshøjskole i København, hvor jeg har gået i 5 måneder. Nu har jeg afsluttet det og har sommerferie, og jeg har lige fået job i Zoologisk Have, hvor jeg tjekker coronapas. Jeg er i gang med mit tredje sabbatår.”

Og så har jeg et spørgsmål om hjemmet. Hvis jeg siger hjem, hvad tænker du så? Hvad er hjem for dig?

”Det er en base først og fremmest, som er virkelig vigtig for mig. Tryghed, tænker jeg også på, når jeg tænker på hjemmet. En følelse af at kunne være sig selv og være alene, men også at kunne byde andre ind i sit hjem. Man kan være alene der, men man kan også være der sammen med andre, hvor de bliver en del af ens hjem. Det er det, jeg tænker umiddelbart.”

Har dit hjem kunne leve op til dette under corona?

”Nu gik jeg lige i gennem et break-up under corona, så der har været nogle gange, hvor det ikke har været trygt at være hjemme, hvor jeg har haft lyst til, at der har været nogle andre, jeg kunne være sammen med.

I nogle perioder, hvor der har været meget smitte, har man jo helst ikke skulle se folk for tæt på og helst ikke være indendørs, så der har jeg ikke kunne invitere folk ind, som jeg gerne ville. I de perioder, har jeg været meget udenfor for at kunne se folk på afstand. Nu hvor der er blevet åbnet lidt mere op, så har jeg haft mulighed for at have folk på besøg. Da der stadig var koldt, og det begyndte at åbne lidt op, kunne jeg invitere folk ind i mit hjem og få følelsen af, at det ikke bare var min egen lejlighed kun med mig. Så det har været sådan lidt af hvert, synes jeg.”

Kan du beskrive det hjem, du bor i nu?

”Jeg bor i en to-værelses lejlighed på 68 kvadratmeter. Jeg fremlejer den af nogen, jeg kender, der er ude at rejse. Jeg har fået mulighed for at leje den i seks måneder. De fleste af møblerne er faktisk ikke mine, så det tog noget tid før jeg følte, at jeg faktisk boede her, og det også var min lejlighed. Men jeg tror efter to måneder, der følte jeg, at det ligeså meget var min lejlighed. Den ligger virkelig godt i forhold til alle de mennesker, jeg har lyst til at ses med. Det er virkelig dejligt.”

Har du været meget hjemme under corona? Og hvad har du brugt dit hjem til?

”Da jeg startede på dagshøjskole i januar, havde vi Zoom-undervisning. Så der brugte jeg meget tid i min stue, når jeg havde online-undervisning. Der var det stadig koldt, så når jeg fik fri, var jeg nok stadig bare hjemme alene og brugte meget tid indendørs. Det påvirkede mig rigtig dårligt ikke at kunne komme ud og have et socialt fællesskab og ikke kunne være sammen med nogen om det, jeg laver. Jeg havde ligesom kun mit eget hoved at bruge. Jeg synes, det var rigtig svært faktisk bare at være alene hjemme.

Ud over Zoom-undervisning har jeg også haft nogle venner på besøg, holdt nogle middage og fødselsdag. Det har selvfølgelig ikke været så mange. Jeg har heller ikke holdt nogen indflytterfest, som jeg måske normalt ville holde. Så det har føltes lidt atypisk i forhold til, hvad jeg normalt ville have gjort, når jeg er flyttet et nyt sted hen. Jeg har færre besøg, end jeg normalt ville have haft. Så det har også ændret min følelse af, hvad det her hjem er i forhold til andre hjem, jeg har haft før og kommer til at kunne få i fremtiden. Den her lejlighed føles mest som en base for mig frem for en base for mig og mine venner.”

Har du gjort noget nyt eller anderledes i dit hjem under corona?

”Specielt fordi jeg har haft syteknisk undervisning over Zoom, har jeg måtte bruge sådan lidt mærkelige møbler til at sy, klippe og tegne mønstre. Så jeg har skulle finde nogle overflader, der var gode til det. Jeg har et sådan lidt skævt trægulv og nogle møbler, der ikke er særlig gode til at arbejde på. Så det har været sådan noget mærkeligt noget, hvor jeg er gået ud på mit badeværelse og har måtte klippe og tegne op ad væggen eller klippe stof på mit køkkenbord. Hvis jeg havde haft mulighed for at være på skolen, havde det være tusinde gange nemmere. Så der har jeg måtte bruge mit hjem på en anden måde, end jeg normalt ville.

Mille har været kreativ på dagshøjskolen, men har også været kreativ med faciliteterne i hjemmet.

Jeg har nok også forsøgt at gøre det mere hyggeligt herhjemme. Jeg tror, at jeg normalt ville nedprioritere det lidt, fordi jeg er alle mulige andre steder og normalt ikke bruger så meget tid hjemme. Men fordi jeg har brugt meget mere tid hjemme, har jeg også haft lyst til at gøre det mere mig, og har udsmykket væggene mere, og har fået flere planter og gjort mere ud af, at her ser ordentligt ud.”

Nu hvor samfundet er åbnet lidt mere op, og restriktionerne har ændret sig, er der så noget, der har ændret sig i forhold til måden, du bruger dit hjem på?

”Ja, der har været virkelig rodet og virkelig beskidt, og det har nogle gange taget mig virkelig lang tid at komme i gennem det, fordi jeg har haft lyst til at være ude og lave ting hele tiden. Vejret er også bedre, så bliver jeg i bedre humør, og jeg har lyst til at se mennesker oftere. Så min lejlighed har virkelig lignet lort. Jeg har bare taget noget, og hvis jeg ikke skulle bruge det, så har jeg bare kastet det på gulvet. Der har ikke været så hjemligt i min lejlighed. Den har mere bare været sådan et opholdssted, hvor jeg er, når jeg skal spise, i bad og sove. Så det har været meget praktisk og ikke så hyggeligt.”

Hvis du helt selv kunne vælge, hvordan ville du så gerne bo i en situation som corona?

”Jeg tror faktisk stadig, jeg ville vælge at bo alene. Der er nogle ting, der er sket i mit liv, som nok har gjort det lidt svært at bo alene i den tid, hvor man ikke kunne komme ud og få afreageret eller blive distraheret, som man har kunne før. Men jeg tror optimalt, så ville jeg faktisk stadig gerne bo alene.”

Hvad har været det gode ved at bo alene i den her tid?

”At jeg kan få lov til at være alene når som helst. At det bliver et tilvalg at være social og et tilvalg at gå ud og lave ting. Det, synes jeg, er rigtig fedt, for jeg tager kun hjem, hvis jeg virkelig har brug for at være alene. Så ved jeg, at når jeg kommer hjem, så kan jeg være så meget alene, som jeg har brug for. Så kan jeg virkelig tydeligt mærke, når jeg ikke har brug for det mere, fordi jeg har det rum, hvor der ikke er nogen, der distraherer mig. Så hvis jeg begynder at blive rastløs eller få det lidt mærkeligt i mit humør, så ved jeg, at der skal ske et eller andet, og jeg skal ud og lave noget”

Og så tænkte jeg på, når du nu har sabbatår og har haft det under al den tid, der har været corona i Danmark. Har der været nogle planer, der har ændret sig for dig? Noget du ville have gjort, som ikke kunne lade sig gøre?

”Ja, altså jeg ville helt klart have været ude at rejse mere, hvis der ikke havde været corona. Jeg har været på sådan en lang tur i mine sabbatår, før der var corona, men jeg ville gerne have rejst lidt mere i kortere perioder – måske en måned eller to uger. Både sammen med venner, alene og sammen med min familie. Der er mange ting, jeg gerne ville have lavet eller brugt mere tid på, men fordi alting har været lukket ned, har det lidt været sådan en overlevelsestid, hvor man bare har prøvet at finde et eller andet, der kunne gøre, at man havde det sjovt på trods af omstændighederne.

Under corona har Mille sat tempoet lidt ned og brugt mere tid hjemme end planlagt.

Men på en måde føler jeg, at corona for mange mennesker og for mig har gjort, at man har sat farten lidt ned, fordi der ligesom har været fokus på noget større, end hvad jeg selv skal. Det tror jeg for mig har hjulpet lidt i forhold til at se ting i det større billede. Man har ikke behøvet at kæmpe sig igennem sit sabbatår for at skulle opnå en eller anden livsdannelse gennem en masse oplevelser. Så jeg tror, det har gjort, at jeg har kunne tage det lidt mere roligt.”

Hvad har du af planer nu?

”Jeg har job i Zoologisk have frem til oktober, og jeg har ikke nogen penge over hovedet. I august flytter jeg lige hjem til mine forældre i et stykke tid. Jeg ville egentlig have købt en lejlighed til mig selv, jeg står på sådan en liste med nogle billige et-værelses-lejligheder, men nu overvejer jeg at tage på højskole, fordi det igen er blevet muligt. Jeg vil også gerne rejse lidt. Så noget med at tjene nogle penge og bo lidt billigt hos mine forældre, og så højskole og rejse. Så finder jeg ud af, hvad jeg skal på et tidspunkt, håber jeg”

“Men det er da også noget at skulle, det du beskriver der” siger jeg.

”Ja, det er rigtigt”, svarer Mille.

Dannelse, oplevelser, fester, højskole – der er mange ting, man i Danmark forbinder med at være ung og have sabbatår. Under coronakrisen har Mille taget tingene stille og roligt, sat farten lidt ned og udskudt nogle af de ting, hun gerne ville i sine sabbatår. Mange er nok ”gået glip” af noget under coronakrisen, men måske kan man ligesom Mille forfølge disse oplevelser efterfølgende og forsøge at finde ro i, at man var en del af noget større: en epidemibekæmpelse, der kom foran ens egne planer i køen. Der er selvfølgelig nogle ting som eksempelvis efterskoleåret eller studentertiden, som ikke lige kommer igen, som mange unge mennesker er gået glip af.  Selvom vi er mange, der måske ikke har oplevet så meget under coronakrisen, så kan jeg dog kun forestille mig, at det er nogle år, vi ikke lige glemmer.

Når nu det er forsvarligt igen at lave sociale planer, er det som før nævnt, rigtig smart at kunne lave et interview over Zoom, når både Mille og jeg havde planer på begge sider af vores aftale. Vi siger farvel og lægger på. Så ringer det på min dør.

For STAY HOME-forskerne giver disse samtaler et blik ind bag statistikkerne om hjemmearbejde, trivsel og sommerhuskøb etc., mens de fastholder vores forståelse af hjemmet som et sted, et begreb og en erfaring, der på én gang er universel og individuel fra menneske til menneske.