PI Mette B. Bruun fortæller om frugterne af STAY HOME til Grundforskningsfonden
PI på STAY HOME Mette Birkedal Bruun mødtes denne måned med Danmarks Grundforskningsfond til en samtale om, hvordan humanistisk grundforskning kan skabe værdi i mange forskellige sammenhænge både inden for og uden for universitets mure.
Det er STAY HOME-projektet et godt eksempel på, som blandt andet har undersøgt berøringsfladerne mellem det private og offentlige i forbindelse med hjemmeindlæggelser – med inddragelse af specialviden fra både sygeplejersker og forskere. Mette fortæller i interviewet om projektet: ”Sygeplejerskerne har en dyb viden fra deres daglige arbejde med patienterne, men forskerne kan pege mere principielt, overordnet og historisk på nogle af de grænser og zoner mellem det private og det offentlige, der trækkes på nye måder, når hjemmet også skal fungere som hospital. De to vidensformer rejser fx spørgsmål om bortskaffelse af brugt emballage, ansvar og sikkerhed for patienter, pårørende og personale eller forholdet mellem praktisk funktionalitet og personlig smag i udformningen af senge til hjemmeindlæggelse.”
Udover den viden, som kommer ud af de enkelte projekter, fremhæver Mette Birkedal Bruun selve tværfagligheden i STAY HOME-forskningen som en vidtrækkende værdi: ”Den vigtigste indsigt er nok den frugtbare, men ofte usynlige gensidige påvirkning, der sker, når fire forskere fra så forskellige fagområder arbejder sammen. Arkitekten for eksempel hører jævnligt familiehistorikeren fortælle om sin forskning i vold i hjemmet. Det betyder, at når han arbejder videre med sin arkitektfaglighed, så har han vold i hjemmet liggende et eller andet sted i sin mentale faglige værktøjskasse. Så ligesom han tænker på lys, lyd og materialer, så tænker han også, at hjemmet er rammen om nogle sociale dynamikker, og det vil sandsynligvis påvirke hans arkitektur”.
Du kan læse hele interviewet her, som også handler om den øvrige forskning på Centre for Privacy Studies ved Københavns Universitet.