Stay Home

Forskerne ved Stay Home undersøger, hvad der sker med hjemmet som et fysisk, digitaliseret, socialt og eksistentielt fundament under coronakrisen - og bagefter.

Nyhed

Lockdown Reading Podcast

af Amanda Grimsbo Roswall 6. april 2021
Lyt til Lockdown Readings nye podcast og få en guided tour i forskningens maskineri! Det første afsnit er tilgængeligt nu og handler om, hvordan litteraturforskning kan være coronaforskning.

I den seneste tid har det – af åbenlyse årsager – ikke været oplagt at planlægge fysiske konferencer eller talks. Derfor har vi på Lockdown Reading fundet en anden måde at formidle, hvad forskningen kan fortælle os om, hvorfor og hvordan vi læser litteratur under en global sundhedskrise: Vi har lavet en podcast!

Som vi før har delt her på bloggen (følg dette link for at læse vores reportage fra interviews på Sjælland), har vi siden september 2020 indsamlet en lang række interviews med læsere fra Danmark og Storbritannien. I disse samtaler er vi blevet præsenteret for spændende, rørende og indsigtsfulde refleksioner, som læserne har haft omkring deres brug af litteratur under pandemien. De indsigter har vi valgt at inkludere i podcasten, sådan at alle interesserede kan høre, hvordan læserne under coronakrisen f.eks. har brugt læsningen til at forbinde sig til andre, skabe et rum for sig selv midt i en kaotisk situation, eller blive klogere på, hvordan tidligere generationer har oplevet lignende sundhedskriser.

Gennem fem korte episoder på mellem 16 og 21 minutter fremhæver vi forskellige temaer og spørgsmål, som vores interviews med læserne har rejst. Den første episode handler om, hvorfor det er særligt interessant at undersøge læsning og under COVID-19, og giver nogle bud på, hvorfor de fleste læsere har svaret, at de har læst mere under coronakrisen.

De næste fire episoder handler om et centralt tema for læsning under pandemien – forbundethed, erkendelse, tid og rum – og vi vender alt fra den flittige brug af online litteraturfællesskaber til den store interesse for litterære klassikere, og hvordan læserne helt konkret har fundet plads til læsning i hjem, der har fået adskillige nye funktioner under nedlukningerne af skoler og arbejdspladser.

I hver episode vil lytteren blive præsenteret for klip fra Lockdown Readings forskningsinterviews, hvor læserne fortæller om netop disse emner, samt en forsker, der giver sit bud på, hvad læsernes oplevelser kan fortælle os om læsning i forbindelse med pandemien – og om brugen af litteratur på et mere generelt plan.

Podcasten er tilgængelig på Carlsbergfondets podcastkanal, som du kan finde, der hvor du lytter til podcasts. Du kan komme direkte til den første episode ved at klikke på dette link. Desuden vil den løbende blive lagt op her på bloggen under “Podcast” – følg dette link for at komme direkte til siden.

Vi håber, at rigtig mange vil lytte med!